Heemkundekring De Willemstad


 


Activiteiten Heemkundekring De Willemstad:


 Donderdagochtend 30 mei dauwtrappen Heemkundekring De Willemstad


Inmiddels een jaarlijkse traditie een vroege wandeling op Hemelvaartsdag.
Van Staatsbosbeheer hebben we toestemming om weer over de zomerkade tussen de weilanden en de waterkant van de gorzen van Willemstad naar Bovensluis te lopen. We lopen dan langs de voormalige grienden. Naar verwachting zullen er veel bijzondere vogels te horen zijn. We hebben deze keer een deskundige gids, Piet Polak, die ook vogeltellingen voor Staatsbosbeheer doet.

Vertrek om 7.30 uur vanaf het zwembad onder aan de Oostdijk.

Natuurlijk wordt er weer een gezamenlijk laat ontbijt geregeld aan het eind van de wandeling. Mocht het onverhoopt regenen dan hebben we een schuilmogelijkheid voor het ontbijt.
Aanmelden uiterlijk 28 mei bij Johan Schot via email jaschot@hccnet.nl of telefonisch 0168 476150 / 06 30165330. Of bij Maaike Stout via email mha.stout@home.nl of telefonisch 06 30730051.


Aan deze activiteit kunnen ook niet leden van de Heemkundekring deelnemen. Houdt er rekening mee dat we deels door lang gras wandelen. Dat kan nat zijn en er kunnen teken voorkomen zoals overal in de natuur


Expositie “Bruiden door de jaren heen”

Op de monumentale zolder van het Mauritshuis is Erfgoedmuseum de Heemkundezolder gevestigd. Naast de uitgebreide vaste collectie is deze zomer een speciale tentoonstelling te zien over trouw – en doopjurken. De trouwjurken komen uit de periode 1940 tot 1998. Veel jurken zijn handgemaakt. De mode ontwikkeling kort, lang gekleurd of versierd is goed te zien. Ook zijn er doopjurkjes te zien gemaakt uit de stof van trouwjurken. Verder zijn accessoires zoals schoenen, tassen en hoeden te zien. Er hangt ook een kopie van de trouwjurk van Prinses Diana.

Mauritshuis , Hofstraat 1, Willemstad
Openingstijden:

Zaterdag en zondag 12.00 tot 17.00 uur
Dinsdag tot en met vrijdag 11.00 tot 17.00 uur

Maandag gesloten
De toegang is gratis


Project Overgisteren

Vorig jaar zijn we gestart in ons museum de Heemkundezolder in het Mauritshuis met het lesproject Overgisteren van Erfgoed Brabant. Hierbij bezoeken groepen 1 en 2 van de basisscholen uit de gehele gemeente Moerdijk op een middag ons museum en voeren daar opdrachten uit. De evaluatie van het eerste seizoen was zeer positief. Voor het nieuwe seizoen zijn we nog op zoek naar vrijwilligers van onze vereniging die de kinderen uitleg geven en helpen bij de opdrachten. Vanuit de scholen komen er overigens ook begeleiders mee. In de maanden december, januari en februari en in de schoolvakanties zijn er geen bezoeken.

Interesse om te helpen? Aanmelden kan bij mevrouw Addi Kamp telefoon: 0168 473187, die vanuit onze vereniging het project in het nieuw seizoen coördineert.

In het Ravelyn 32e jaargang nr.1 van februari 2014 is een artikel over het project Overgisteren opgenomen.


DE MUSEUM ZOLDER

Voor het komende jaar willen we wat extra exposities inrichten en hebben op de museumzolder gekeken welke thema’s we zouden kunnen gebruiken. Er hangt één trouwjurk op de zolder en waarschijnlijk hangen er in Willemstad op zolders of in kasten nog wel meer trouwjurken. Vandaar het idee om hier wat mee te doen. Hoe oud maakt niet uit, want het is ook leuk om te zien hoe de mode zich hierin ontwikkelde. En natuurlijk werden er trouwjurken gebruikt om doopjurken van te maken of misschien andere dingen.  We zouden het leuk vinden als u uw trouwjurk, doopjurk of wat er van gemaakt is hiervoor beschikbaar zou willen stellen. Wilt u dit vóór 15 april a.s. opgeven?

U kunt bellen met Lenie Struyt: 473432 of mailen naar lenie.struyt@gmail.comThema expositie: Inundatie, de bondgenoot van de militair.


In de benedenzaal van het Mauritshuis is een speciale thema tentoonstelling te bezoeken. Deze tentoonstelling is gemaakt door een kleine projectgroep ( gemeente Moerdijk, Provincie Noord-Brabant, Fort Sabina en Heemkundekring De Willemstad). Met deze thema tentoonstelling wil de projectgroep laten zien dat het mogelijk is om in het Mauritshuis zonder grote aanpassingen het boeiende verhaal van onze militaire historie te vertellen. Nu is er één stukje uit de geschiedenis, de militaire inundaties, uitgewerkt in deze mini tentoonstelling. Dit met een grote wandkaart, een animatie over een stoutmoedig staaltje, voorwerpen, kaarten en foto’s en een toelichting op papier.
Het streven van de projectgroep is er op gericht het gehele Mauritshuis te ontwikkelen tot een museum over de Stelling van Willemstad. Eeuwenlang heeft deze Stelling gefunctioneerd. Daarbij zijn telkens aanpassingen aan de Stelling uitgevoerd omdat de militaire omstandigheden gewijzigd waren.
Over de Stelling met de vesting en de omliggende forten is daardoor heel veel te vertellen. Bijzonder is dat de forten behorend tot de Stelling en de andere verdedigingswerken nog steeds aanwezig zijn en te bezoeken. Het museum moet ook bezoekers nieuwsgierig maken om de forten te gaan bezoeken. Daarmee kan het Mauritshuis ook de uitvalsbasis worden voor het ontdekken van de omgeving.

De expositie ‘Inundatie, bondgenoot van de militair’ is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Mauritshuis. De projectgroep is geïnteresseerd in uw mening over de expositie maar ook over andere onderwerpen die u graag in het Museum Mauritshuis uitgewerkt zou willen zien. U kunt daarvoor ter plaatse een vragenlijst invullen. Voor de kinderen is er een speurtocht door Willemstad over hetzelfde thema.


SCHENKINGEN EN LENINGEN

Elke dinsdagmiddag van 13.30 tot 14.30 kunt u oude en antieke materialen afgeven op de zolder. Daarna bekijken wij of deze spullen in onze collectie kunnen gebruiken. Tevens worden er dan verdere afspraken gemaakt hoe we daar mee om willen gaan.Museum de Heemkundezolder

Met de Gemeente Moerdijk hebben we goede afspraken kunnen maken om ons museum op de zolder van het Mauritshuis voor bezoekers goed toegankelijk te maken voor bezoekers aan onze stad. De gastvrouwen van het Mauritshuis verkopen toegangskaartjes ( 2,50 per bezoeker vanaf 12 jaar, kinderen en leden van de Heemkundekring met een introducee gratis). Ruime openingstijden ( weekdagen van 9.30 uur – 12.30 uur (maandagmorgen gesloten) en van 13.00 uur- 17.00 en op zaterdag van 9.30 uur – 12.30 uur en in het seizoen zelfs langer). Voor rondleidingen  www.opstapinwillemstad.nl. Het Bestuur acht het museum een belangrijke pijler voor een openbare functie van het Mauritshuis. Om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen is echter inzet van onze leden noodzakelijk. Een museum is immers niet statisch, moet meegaan met de tijd. Heeft U ideeën daarvoor, wilt u zich inzetten voor ons museum de Heemkundezolder in ons Mauritshuis dan horen wijn dat graag van U.    

 


Wij organiseren graag voor en met U

Mocht u ideeën hebben voor activiteiten en lezingen die we als Heemkundekring kunnen organiseren dan horen wij dat graag van u. Als u een idee heeft, kunt u dat mailen aan info@heemkundekringdewillemstad.nl  t.a.v. Johan Schot.Gewijzigd: 30-05-2019
Beheer website: Piet Polak
© Heemkundekring De Willemstad