Activiteiten Heemkundekring De Willemstad:

Heemkundekring De Willemstad organiseert de lezing “Vogelfotografie in de natuur” door Alois van Mingeroet op dinsdagavond 17 mei in Buurthuis Irene.

Alois van Mingeroet is een begenadigd fotograaf en natuurkenner.

Alois is zijn hele leven al gepassioneerd door de natuur in het algemeen en vogels in het bijzonder. Maar ook andere dieren en insecten hebben zijn belangstelling. Dat is terug te zien in zijn zeer fraaie foto’s.

Alois bezoekt door het hele land bijzondere locaties om te fotograferen. Volgens Alois is het de kunst om vogels te fotograferen in hun natuurlijk habitat. Hoe beter je de vogels kent en hun gedragingen, des te meer kans er is op een bijzondere foto.

Fotografen onder ons zullen met tips van Alois hun kennis kunnen vergroten. Aan de hand van voorbeelden laat hij zien wat er met instellingen van de camera te bereiken is. Maar bovenal zullen de bezoekers aan de lezing genieten van zeer fraaie natuurfoto’s en meer te weten komen over natuur in Nederland en in het bijzonder vogels.

De lezing in Buurthuis Irene begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

De toegang is gratis en ook niet leden van de Heemkundekring zijn van harte welkom.

Donderdag 26 mei 2022 Heemkundekring De Willemstad Dauwtrappen Hemelvaartsdag.

Heemkundekring De Willemstad hoopt haar traditie van dauwtrappen in de vroege ochtend van Hemelvaartsdag weer op te kunnen pakken. Ook deze keer in de Ruigenhilse polder.

Vertrek om 7.30 uur vanaf het zwembad onder aan de Oostdijk.

Natuurlijk wordt er weer een gezamenlijk laat ontbijt geregeld aan het eind van de wandeling.  Mocht het onverhoopt regenen dan hebben we een schuilmogelijkheid voor het ontbijt. Ter dekking van een deel van de ontbijtkosten vragen we een eigen bijdrage van € 5 Euro per deelnemer ( kinderen mogen gratis mee).

Aanmelden uiterlijk 23 mei bij Johan Schot via email jaschot@hccnet.nl of telefonisch 0168 476150 / 06 30165330, of bij Maaike Stout via email mha.stout@home.nl of telefonisch 06 30730051.

Aan deze activiteit kunnen ook niet leden van de Heemkundekring deelnemen.

Zaterdag 11 juni 2022 Jaarreis naar Brussel.

Heemkundekring De Willemstad gaat deze keer de grens over voor haar geheel verzorgde jaarreis.

Naast een stadswandeling met gids door de stad wordt het Parlamentarium, het bezoekerscentrum van het Europees Parlement bezocht.

Met een korte rondrit met de bus langs de EU-instellingen krijgen de deelnemers een beeld van de internationale stad. Tevens is er ruimte om zelf Brussel te ontdekken. Zoals gebruikelijk is een lunch en diner inbegrepen.

Reissom voor leden van de Heemkundekring is € 67,50 per persoon. Een lid kan één introducé meenemen, hiervoor is de reissom ook € 67,50. Ook niet leden zijn van harte welkom, zij betalen € 70,- per persoon.

Aanmelden bij Maaike Stout via email mha.stout@home.nl of telefonisch 06 30730051 of bij Hugo Snel via email   hugo-snel@tele2.nl   of telefonisch 06 29450754 .

Voorjaarschoonmaak op de museumzolder

Nu het toeristenseizoen weer start is het ook tijd voor de grote schoonmaak op onze museumzolder. Daarbij kunnen Lenie en Piet Struyt hulp gebruiken bij het schoonmaken van de vitrines en de daarin aanwezige voorwerpen. Het spreekwoord vele handen maken licht werk gaat hierbij ook op.

Heeft u tijd om te helpen dan het verzoek  contact op te nemen met Lenie, telefoon: 0613576032.

September 2022

Willemstad Creatief

DE MUSEUM ZOLDER

Voor het komende jaar willen we wat extra exposities inrichten en hebben gekeken welke thema’s we zouden kunnen gebruiken. Momenteel is er de expositie over 75 jaar Kogelvangers in de Oranjekamer

Schenkingen voor onze collectie op de museumzolder.

We hebben al een uitgebreide collectie maar voorwerpen en attributen die een specifieke relatie met Willemstad en haar inwoners hebben nemen we nog graag op in onze zoldercollectie of in ons archief. U kunt ons daarvoor via ons emailadres: info@heemkundekringdewillemstad.nl benaderen. We nemen dat zo spoedig mogelijk contact met u op.

Erfgoedmuseum de Heemkundezolder.

Op de zolder(s) van het mooie Mauritshuis,  Hofstraat 1 te Willemstad heeft onze Heemkundekring haar Erfgoedmuseum ingericht. In de zeer uitgebreide verzameling verdeeld over vele thema’s krijgt de bezoeker een tijdsbeeld van bezigheden van de “boeren, burgers en buitenlui” in onze vesting en de Ruigenhilse polder. Aan de hand van heel veel voorwerpen en gebruiksattributen wordt een beeld geschetst van het wonen en werken op het land, in de visserij en de middenstand, de invloed van de militairen en hoe men vroeger leefde.
De toegang tot het Mauritshuis en onze heemkundezolder is gratis. De openingstijden zijn ruim.

Wij organiseren graag voor en met U

Mocht u ideeën hebben voor activiteiten en lezingen die we als Heemkundekring kunnen organiseren dan horen wij dat graag van u. Als u een idee heeft, kunt u dat mailen aan info@heemkundekringdewillemstad.nl  t.a.v. Johan Schot.

Gewijzigd: 28-04-2022