Activiteiten Heemkundekring De Willemstad:

Project Overgisteren

Vorig jaar zijn we gestart in ons museum de Heemkundezolder in het Mauritshuis met het lesproject Overgisteren van Erfgoed Brabant. Hierbij bezoeken groepen 1 en 2 van de basisscholen uit de gehele gemeente Moerdijk op een middag ons museum en voeren daar opdrachten uit. De evaluatie van het eerste seizoen was zeer positief. Voor het nieuwe seizoen zijn we nog op zoek naar vrijwilligers van onze vereniging die de kinderen uitleg geven en helpen bij de opdrachten. Vanuit de scholen komen er overigens ook begeleiders mee. In de maanden december, januari en februari en in de schoolvakanties zijn er geen bezoeken.

Interesse om te helpen? Aanmelden kan bij mevrouw Addi Kamp telefoon: 0168 473187, die vanuit onze vereniging het project in het nieuw seizoen coördineert.

In het Ravelyn 32e jaargang nr.1 van februari 2014 is een artikel over het project Overgisteren opgenomen.

Interview met Bas Maliepaard en Geert Polak
In het Ravelyn van juni staat een interview met Bas Maliepaard en Geert Polak. Daarin staan enkele links vermeld.
  1. Klik hier om het sportverslag van Den Haag - Brussel te lezen.
  2. Het filmverslag van de wereldkampioenschappen wielrennen in Zandvoort kunt u bekijken door op de volgende link te klikken. https://www.youtube.com/watch?v=jH-i8Sbv-t8

Donderdag 10 mei 2018

Dauwtrappen

Zaterdag 2 juni 2018 Jaarreis Heemkundekring

Ook dit jaar is gewerkt aan een geheel verzorgd dagprogramma met koffie/thee, gebak, lunch en diner.

Het reisdoel is Den Haag en Scheveningen. Wat gaan wij u allemaal laten zien op deze dag? Een rondleiding door het grootste Nationaal Archief van Nederland, de tentoonstelling over de Verenigde Oost-Indische Compagnie die wegens groot succes is verlengd, een boottocht van Den Haag naar Scheveningen, wandelen op de Scheveningse boulevard en/of de pier of relaxen op een zonnig terrasje. Wij hopen, dat u net zo enthousiast zult zijn als wij.

Voor verdere informatie kunt kijken op de flyer door hier te klikken.

Thema expositie: Inundatie, de bondgenoot van de militair.

In de benedenzaal van het Mauritshuis is een speciale thema tentoonstelling te bezoeken. Deze tentoonstelling is gemaakt door een kleine projectgroep ( gemeente Moerdijk, Provincie Noord-Brabant, Fort Sabina en Heemkundekring De Willemstad). Met deze thema tentoonstelling wil de projectgroep laten zien dat het mogelijk is om in het Mauritshuis zonder grote aanpassingen het boeiende verhaal van onze militaire historie te vertellen. Nu is er één stukje uit de geschiedenis, de militaire inundaties, uitgewerkt in deze mini tentoonstelling. Dit met een grote wandkaart, een animatie over een stoutmoedig staaltje, voorwerpen, kaarten en foto’s en een toelichting op papier.
Het streven van de projectgroep is er op gericht het gehele Mauritshuis te ontwikkelen tot een museum over de Stelling van Willemstad. Eeuwenlang heeft deze Stelling gefunctioneerd. Daarbij zijn telkens aanpassingen aan de Stelling uitgevoerd omdat de militaire omstandigheden gewijzigd waren.
Over de Stelling met de vesting en de omliggende forten is daardoor heel veel te vertellen. Bijzonder is dat de forten behorend tot de Stelling en de andere verdedigingswerken nog steeds aanwezig zijn en te bezoeken. Het museum moet ook bezoekers nieuwsgierig maken om de forten te gaan bezoeken. Daarmee kan het Mauritshuis ook de uitvalsbasis worden voor het ontdekken van de omgeving.

De expositie ‘Inundatie, bondgenoot van de militair’ is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Mauritshuis. De projectgroep is geďnteresseerd in uw mening over de expositie maar ook over andere onderwerpen die u graag in het Museum Mauritshuis uitgewerkt zou willen zien. U kunt daarvoor ter plaatse een vragenlijst invullen. Voor de kinderen is er een speurtocht door Willemstad over hetzelfde thema.

SCHENKINGEN EN LENINGEN

Elke dinsdagmiddag van 13.30 tot 14.30 kunt u oude en antieke materialen afgeven op de zolder. Daarna bekijken wij of deze spullen in onze collectie kunnen gebruiken. Tevens worden er dan verdere afspraken gemaakt hoe we daar mee om willen gaan.

Museum de Heemkundezolder

Met de Gemeente Moerdijk hebben we goede afspraken kunnen maken om ons museum op de zolder van het Mauritshuis voor bezoekers goed toegankelijk te maken voor bezoekers aan onze stad. De gastvrouwen van het Mauritshuis verkopen toegangskaartjes ( 2,50 per bezoeker vanaf 12 jaar, kinderen en leden van de Heemkundekring met een introducee gratis). Ruime openingstijden ( weekdagen van 9.30 uur – 12.30 uur (maandagmorgen gesloten) en van 13.00 uur- 17.00 en op zaterdag van 9.30 uur – 12.30 uur en in het seizoen zelfs langer). Voor rondleidingen  www.opstapinwillemstad.nl. Het Bestuur acht het museum een belangrijke pijler voor een openbare functie van het Mauritshuis. Om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen is echter inzet van onze leden noodzakelijk. Een museum is immers niet statisch, moet meegaan met de tijd. Heeft U ideeën daarvoor, wilt u zich inzetten voor ons museum de Heemkundezolder in ons Mauritshuis dan horen wijn dat graag van U.

Wij organiseren graag voor en met U

Mocht u ideeën hebben voor activiteiten en lezingen die we als Heemkundekring kunnen organiseren dan horen wij dat graag van u. Als u een idee heeft, kunt u dat mailen aan info@heemkundekringdewillemstad.nl  t.a.v. Johan Schot.

Gewijzigd: 24-04-2018