Activiteiten Heemkundekring De Willemstad:

Project Overgisteren

Vorig jaar zijn we gestart in ons museum de Heemkundezolder in het Mauritshuis met het lesproject Overgisteren van Erfgoed Brabant. Hierbij bezoeken groepen 1 en 2 van de basisscholen uit de gehele gemeente Moerdijk op een middag ons museum en voeren daar opdrachten uit. De evaluatie van het eerste seizoen was zeer positief. Voor het nieuwe seizoen zijn we nog op zoek naar vrijwilligers van onze vereniging die de kinderen uitleg geven en helpen bij de opdrachten. Vanuit de scholen komen er overigens ook begeleiders mee. In de maanden december, januari en februari en in de schoolvakanties zijn er geen bezoeken.

Interesse om te helpen? Aanmelden kan bij mevrouw Addi Kamp telefoon: 0168 473187, die vanuit onze vereniging het project in het nieuw seizoen coördineert.

In het Ravelyn 32e jaargang nr.1 van februari 2014 is een artikel over het project Overgisteren opgenomen.

Dinsdag 8 januari 2018: Stamppottenbuffet

Onze inmiddels traditionele start van het nieuwe jaar.
Deze keer in Restaurant Bellevue, aanvang 18.00 uur
De kosten voor deelname zijn € 16,00 per persoon, inclusief een welkomstdrankje. Deze activiteit is alleen voor leden van de HKK, ieder lid kan één introducee meenemen. Aanmelden bij mevrouw Henny Groeneveld, henny@drukkerijrepro.nl
Of via telefoon : 06 20483239 tot uiterlijk 30 december.
U wordt verzocht vooraf te betalen op onze bank rekening: IBAN NL32RABO 0346 7168 61 ten name van Heemkundekring De Willemstad onder vermelding van Stamppotten buffet 2019.

Voorjaarsprogramma.

Het bestuur is nog bezig met de organisatie van het voorjaarsprogramma. Mocht u ideeën of wensen hebben voor lezingen laat het ons weten.

Thema expositie: Inundatie, de bondgenoot van de militair.

In de benedenzaal van het Mauritshuis is een speciale thema tentoonstelling te bezoeken. Deze tentoonstelling is gemaakt door een kleine projectgroep ( gemeente Moerdijk, Provincie Noord-Brabant, Fort Sabina en Heemkundekring De Willemstad). Met deze thema tentoonstelling wil de projectgroep laten zien dat het mogelijk is om in het Mauritshuis zonder grote aanpassingen het boeiende verhaal van onze militaire historie te vertellen. Nu is er één stukje uit de geschiedenis, de militaire inundaties, uitgewerkt in deze mini tentoonstelling. Dit met een grote wandkaart, een animatie over een stoutmoedig staaltje, voorwerpen, kaarten en foto’s en een toelichting op papier.
Het streven van de projectgroep is er op gericht het gehele Mauritshuis te ontwikkelen tot een museum over de Stelling van Willemstad. Eeuwenlang heeft deze Stelling gefunctioneerd. Daarbij zijn telkens aanpassingen aan de Stelling uitgevoerd omdat de militaire omstandigheden gewijzigd waren.
Over de Stelling met de vesting en de omliggende forten is daardoor heel veel te vertellen. Bijzonder is dat de forten behorend tot de Stelling en de andere verdedigingswerken nog steeds aanwezig zijn en te bezoeken. Het museum moet ook bezoekers nieuwsgierig maken om de forten te gaan bezoeken. Daarmee kan het Mauritshuis ook de uitvalsbasis worden voor het ontdekken van de omgeving.

De expositie ‘Inundatie, bondgenoot van de militair’ is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Mauritshuis. De projectgroep is geïnteresseerd in uw mening over de expositie maar ook over andere onderwerpen die u graag in het Museum Mauritshuis uitgewerkt zou willen zien. U kunt daarvoor ter plaatse een vragenlijst invullen. Voor de kinderen is er een speurtocht door Willemstad over hetzelfde thema.

SCHENKINGEN EN LENINGEN

Elke dinsdagmiddag van 13.30 tot 14.30 kunt u oude en antieke materialen afgeven op de zolder. Daarna bekijken wij of deze spullen in onze collectie kunnen gebruiken. Tevens worden er dan verdere afspraken gemaakt hoe we daar mee om willen gaan.

Museum de Heemkundezolder

Met de Gemeente Moerdijk hebben we goede afspraken kunnen maken om ons museum op de zolder van het Mauritshuis voor bezoekers goed toegankelijk te maken voor bezoekers aan onze stad. De gastvrouwen van het Mauritshuis verkopen toegangskaartjes ( 2,50 per bezoeker vanaf 12 jaar, kinderen en leden van de Heemkundekring met een introducee gratis). Ruime openingstijden ( weekdagen van 9.30 uur – 12.30 uur (maandagmorgen gesloten) en van 13.00 uur- 17.00 en op zaterdag van 9.30 uur – 12.30 uur en in het seizoen zelfs langer). Voor rondleidingen  www.opstapinwillemstad.nl. Het Bestuur acht het museum een belangrijke pijler voor een openbare functie van het Mauritshuis. Om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen is echter inzet van onze leden noodzakelijk. Een museum is immers niet statisch, moet meegaan met de tijd. Heeft U ideeën daarvoor, wilt u zich inzetten voor ons museum de Heemkundezolder in ons Mauritshuis dan horen wijn dat graag van U.

Wij organiseren graag voor en met U

Mocht u ideeën hebben voor activiteiten en lezingen die we als Heemkundekring kunnen organiseren dan horen wij dat graag van u. Als u een idee heeft, kunt u dat mailen aan info@heemkundekringdewillemstad.nl  t.a.v. Johan Schot.

Gewijzigd: 18-12-2018