Heemkundekring De Willemstad


 


Activiteiten Heemkundekring De Willemstad:


Ravelyn thema nummer 75 jaar bevrijding
Het is nog mogelijk om extra exemplaren van het themanummer van de Ravelyn (uitgave november 2019) te bestellen.
Het nummer kost € 7,50 excl. verzendkosten.
Heeft u interesse dan graag mailbericht naar de secretaris van de Heemkundekring jaschot@hccnet.nl Bellen kan ook : 0168 476150.


Boekje “De Bevrijdingsbus Gemeente Moerdijk 75 jaar bevrijd 1944 – 2019”

Ook is het boekje “ De Bevrijdingsbus Gemeente Moerdijk 75 jaar bevrijd 1944 – 2019” nog beschikbaar. Dit boekje is uitgegeven door de gezamenlijke Heemkundekringen in de gemeente Moerdijk. Vanuit de verschillende kernen zijn verhalen over de bevrijding bijeen gebracht. Het boekje kost € 3.00 en is af te halen bij Henk de Jong (Achterstraat 5) of Henny Groeneveld ( Kerkring 2). Hierbij geldt op = op.Dinsdagavond 10 december  Vertoningsavond

Een vervolg op eerdere avonden. Mogelijk heeft u materiaal zoals bijvoorbeeld films, video’s, dia’s, foto’s of documenten die u ook aan de andere leden wilt laten zien op deze avond. Dat geeft dan zeker stof voor een gesprek of het haalt herinneringen naar voren.
Vanuit de Heemkundekring zelf laten we de recent ontvangen collectie hulpkaarten van kadaster Breda tonen. Deze kaarten werden getekend bij elke bouwvergunning met effect op het grondoppervlakte of bij wijziging van het kadastraal perceel.
Ook hebben we een kaart van de Ruigenhilse polder waarin we de veldnamen willen (laten intekenen)

Buurthuis Irene, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.
De toegang is gratis. Ook niet leden van de Heemkundekring zijn van harte welkom.


Dinsdag 7 Januari 2020  Stamppotten buffet

De inmiddels traditionele start van het nieuwe jaar voor Heemkundekring De Willemstad.
Deze keer in Restaurant de Rosmolen, aanvang 18.00 uur
De kosten voor deelname zijn € 16,00 per persoon, inclusief een welkomstdrankje. Deze activiteit is alleen voor leden van de HKK, ieder lid kan één introducee meenemen. Aanmelden bij mevrouw Henny Groeneveld, henny@drukkerijrepro.nl  of via telefoon : 06 20483239 tot uiterlijk 30 december.
Graag vooraf betalen via de bankrekening van Heemkundekring De Willemstad onder vermelding van Stamppotten buffet 2020.Dinsdag 11 februari 2020  Winteravonden


Een speciale avond in het koude jaargetijde. Vroeger werden bij de open haard verhalen aan elkaar verteld. Dat kon over allerlei onderwerpen gaan. Verhalen uit eigen herinnering of uit overlevering. Maar ook een aan spannend zelf bedacht verhaal of een verhaal van” van horen zeggen” ( waar of niet waar). Die sfeer willen we met elkaar oproepen. Leden die mee willen doen zijn van harte welkom op een locatie die past bij de gelegenheid. Opgave vanaf 10 januari 2020 bij mevrouw Addie Kamp email addikl@gmail.com of telefoon 0168 473187
Na opgave zal de locatie aan de deelnemers bekend worden gemaakt.
De aanvang is gesteld op 20.00 uur.


Expositie “Bruiden door de jaren heen”

Op de monumentale zolder van het Mauritshuis is Erfgoedmuseum de Heemkundezolder gevestigd. Naast de uitgebreide vaste collectie is deze zomer een speciale tentoonstelling te zien over trouw – en doopjurken. De trouwjurken komen uit de periode 1940 tot 1998. Veel jurken zijn handgemaakt. De mode ontwikkeling kort, lang gekleurd of versierd is goed te zien. Ook zijn er doopjurkjes te zien gemaakt uit de stof van trouwjurken. Verder zijn accessoires zoals schoenen, tassen en hoeden te zien. Er hangt ook een kopie van de trouwjurk van Prinses Diana.

Mauritshuis , Hofstraat 1, Willemstad
Openingstijden:

Zaterdag en zondag 12.00 tot 17.00 uur
Dinsdag tot en met vrijdag 11.00 tot 17.00 uur

Maandag gesloten
De toegang is gratis

 

LET OP:

Het Mauritshuis in Willemstad, één van onze best bezochte locaties, sluit komende winterperiode van 1 oktober 2019 tot 31 januari 2020 wegens verbouwingswerkzaamheden. Tijdens de Vestingstedendagen op 5 en 6 oktober 2019 is het monumentale pand wel geopend.

Vanaf 1 februari 2020 zijn bezoekers weer van harte welkom in het nieuwe multifunctionele bezoekerscentrum van de Stelling van Willemstad. Het Mauritshuis blijft daarnaast natuurlijk ook een karakteristieke trouw- en vergaderlocatie.


Project Overgisteren

Vorig jaar zijn we gestart in ons museum de Heemkundezolder in het Mauritshuis met het lesproject Overgisteren van Erfgoed Brabant. Hierbij bezoeken groepen 1 en 2 van de basisscholen uit de gehele gemeente Moerdijk op een middag ons museum en voeren daar opdrachten uit. De evaluatie van het eerste seizoen was zeer positief. Voor het nieuwe seizoen zijn we nog op zoek naar vrijwilligers van onze vereniging die de kinderen uitleg geven en helpen bij de opdrachten. Vanuit de scholen komen er overigens ook begeleiders mee. In de maanden december, januari en februari en in de schoolvakanties zijn er geen bezoeken.

Interesse om te helpen? Aanmelden kan bij mevrouw Addi Kamp telefoon: 0168 473187, die vanuit onze vereniging het project in het nieuw seizoen coördineert.

In het Ravelyn 32e jaargang nr.1 van februari 2014 is een artikel over het project Overgisteren opgenomen.


DE MUSEUM ZOLDER

Voor het komende jaar willen we wat extra exposities inrichten en hebben op de museumzolder gekeken welke thema’s we zouden kunnen gebruiken. Momenteel is er de expositie over trouw- en doopjurken.Thema expositie: Inundatie, de bondgenoot van de militair.


In de benedenzaal van het Mauritshuis is een speciale thema tentoonstelling te bezoeken. Deze tentoonstelling is gemaakt door een kleine projectgroep ( gemeente Moerdijk, Provincie Noord-Brabant, Fort Sabina en Heemkundekring De Willemstad). Met deze thema tentoonstelling wil de projectgroep laten zien dat het mogelijk is om in het Mauritshuis zonder grote aanpassingen het boeiende verhaal van onze militaire historie te vertellen. Nu is er één stukje uit de geschiedenis, de militaire inundaties, uitgewerkt in deze mini tentoonstelling. Dit met een grote wandkaart, een animatie over een stoutmoedig staaltje, voorwerpen, kaarten en foto’s en een toelichting op papier.
Het streven van de projectgroep is er op gericht het gehele Mauritshuis te ontwikkelen tot een museum over de Stelling van Willemstad. Eeuwenlang heeft deze Stelling gefunctioneerd. Daarbij zijn telkens aanpassingen aan de Stelling uitgevoerd omdat de militaire omstandigheden gewijzigd waren.
Over de Stelling met de vesting en de omliggende forten is daardoor heel veel te vertellen. Bijzonder is dat de forten behorend tot de Stelling en de andere verdedigingswerken nog steeds aanwezig zijn en te bezoeken. Het museum moet ook bezoekers nieuwsgierig maken om de forten te gaan bezoeken. Daarmee kan het Mauritshuis ook de uitvalsbasis worden voor het ontdekken van de omgeving.

De expositie ‘Inundatie, bondgenoot van de militair’ is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Mauritshuis. De projectgroep is geïnteresseerd in uw mening over de expositie maar ook over andere onderwerpen die u graag in het Museum Mauritshuis uitgewerkt zou willen zien. U kunt daarvoor ter plaatse een vragenlijst invullen. Voor de kinderen is er een speurtocht door Willemstad over hetzelfde thema.


SCHENKINGEN EN LENINGEN

Elke dinsdagmiddag van 13.30 tot 14.30 kunt u oude en antieke materialen afgeven op de zolder. Daarna bekijken wij of deze spullen in onze collectie kunnen gebruiken. Tevens worden er dan verdere afspraken gemaakt hoe we daar mee om willen gaan.Museum de Heemkundezolder

Met de Gemeente Moerdijk hebben we goede afspraken kunnen maken om ons museum op de zolder van het Mauritshuis voor bezoekers goed toegankelijk te maken voor bezoekers aan onze stad. De entree is gratis. Ruime openingstijden ( weekdagen van 9.30 uur – 12.30 uur (maandagmorgen gesloten) en van 13.00 uur- 17.00 en op zaterdag van 9.30 uur – 12.30 uur en in het seizoen zelfs langer). Voor rondleidingen  www.opstapinwillemstad.nl. Het Bestuur acht het museum een belangrijke pijler voor een openbare functie van het Mauritshuis. Om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen is echter inzet van onze leden noodzakelijk. Een museum is immers niet statisch, moet meegaan met de tijd. Heeft U ideeën daarvoor, wilt u zich inzetten voor ons museum de Heemkundezolder in ons Mauritshuis dan horen wijn dat graag van U.    

 


Wij organiseren graag voor en met U

Mocht u ideeën hebben voor activiteiten en lezingen die we als Heemkundekring kunnen organiseren dan horen wij dat graag van u. Als u een idee heeft, kunt u dat mailen aan info@heemkundekringdewillemstad.nl  t.a.v. Johan Schot.Gewijzigd: 23-11-2019
Beheer website: Piet Polak
© Heemkundekring De Willemstad