Heemkundekring De Willemstad


 


Activiteiten Heemkundekring De Willemstad:


 Zaterdagmiddag 24 augustus bezoek aan landgoed Wouwse Plantage.

De heemkundekring heeft een excursie gepland naar het Landgoed  Wouwse Plantage. Onder leiding van een betrokken gids zullen de Rijksmonumenten op het Plantage-Centrum, zoals het jachthuis, het witte kasteeltje en de houtzagerij worden bezocht. Ook het brandweermuseum is onderdeel van deze excursie.  Daarbij staat ook een geleide wandeling door de privé-tuinen en aangrenzende bossen op het programma . De rondleiding duurt ca. 1 ˝ uur.

Meer informatie over het landgoed: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wouwse_Plantage_(landgoed)

Vertrek is om 13.00 uur vanaf de bushalte aan het Steenpad. In principe met eigen auto’s maar meerijden wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. Daarvoor betalen de meerijders  € 2,50 “meerijbijdrage” aan de chauffeur.

De kosten van de gids zijn voor de Heemkundekring.

Opgave en inlichtingen bij Henny Groeneveld 06 20483239 ( email henny@drukkerijrepro.nl ) of Maaike Stout 06 30730051 (email mha.stout@home.nl). Graag ook vermelden of u kunt rijden of graag meerijdt.


Expositie “Bruiden door de jaren heen”

Op de monumentale zolder van het Mauritshuis is Erfgoedmuseum de Heemkundezolder gevestigd. Naast de uitgebreide vaste collectie is deze zomer een speciale tentoonstelling te zien over trouw – en doopjurken. De trouwjurken komen uit de periode 1940 tot 1998. Veel jurken zijn handgemaakt. De mode ontwikkeling kort, lang gekleurd of versierd is goed te zien. Ook zijn er doopjurkjes te zien gemaakt uit de stof van trouwjurken. Verder zijn accessoires zoals schoenen, tassen en hoeden te zien. Er hangt ook een kopie van de trouwjurk van Prinses Diana.

Mauritshuis , Hofstraat 1, Willemstad
Openingstijden:

Zaterdag en zondag 12.00 tot 17.00 uur
Dinsdag tot en met vrijdag 11.00 tot 17.00 uur

Maandag gesloten
De toegang is gratis

 

LET OP:

Het Mauritshuis in Willemstad, één van onze best bezochte locaties, sluit komende winterperiode van 1 oktober 2019 tot 31 januari 2020 wegens verbouwingswerkzaamheden. Tijdens de Vestingstedendagen op 5 en 6 oktober 2019 is het monumentale pand wel geopend.

Vanaf 1 februari 2020 zijn bezoekers weer van harte welkom in het nieuwe multifunctionele bezoekerscentrum van de Stelling van Willemstad. Het Mauritshuis blijft daarnaast natuurlijk ook een karakteristieke trouw- en vergaderlocatie.Zaterdagmiddag 24 augustus bezoek aan landgoed Wouwse Plantage.


Het landgoed Wouwse Plantage is een mooi bos - en natuurgebied. Het landhuis en de markante bijgebouwen zijn ook een bezoek meer dan waard. Nadere bijzonderheden via de Ster en op de activiteiten pagina van onze website www.heemkundekringdewillemstad.nlZaterdag 14 en zondag 15 september Open Monumentendag.
Het thema van dit jaar is “Plekken van Plezier “.
Sinds 1 maart is het Mauritshuis en daarmee ook onze Museumzolder voor iedereen gratis te bezoeken. Regelmatig worden er voorwerpen aan onze collectie toegevoegd. Dat maakt een herhalingsbezoek zeker interessa
nt.Dinsdag 16 oktober
Deze avond hebben we vooralsnog gereserveerd voor een lezing. Het onderwerp wordt later bekend gemaakt.


Dinsdag 29 oktober lezing door de heer Dubrowolski - Onin
Deze lezing over de geschiedenis en kunst van Amsterdam met een literaire component wordt door Vrouwen van Nu, de Seniorenraad Willemstad en Heemkundekring De Willemstad gezamenlijk aangeboden.
De lezing wordt gehouden in de Grote zaal van Buurthuis Irene.


12 november “Winteravonden”
Graag de datum alvast in uw agenda noteren. Nadere bijzonderheden over deze avond volgen nog.


December Vertoningsavond
Het is de bedoeling om in december weer een vertoningsavond te houden. We willen onze leden dan weer de mogelijkheid bieden om elkaar voorwerpen of oude foto’s te laten zien. Dat levert zeker herinneringen aan Willemstad in de vorige eeuw op. We zullen deze avond ok aanwinsten uit onze collectie laten zien.


Project Overgisteren

Vorig jaar zijn we gestart in ons museum de Heemkundezolder in het Mauritshuis met het lesproject Overgisteren van Erfgoed Brabant. Hierbij bezoeken groepen 1 en 2 van de basisscholen uit de gehele gemeente Moerdijk op een middag ons museum en voeren daar opdrachten uit. De evaluatie van het eerste seizoen was zeer positief. Voor het nieuwe seizoen zijn we nog op zoek naar vrijwilligers van onze vereniging die de kinderen uitleg geven en helpen bij de opdrachten. Vanuit de scholen komen er overigens ook begeleiders mee. In de maanden december, januari en februari en in de schoolvakanties zijn er geen bezoeken.

Interesse om te helpen? Aanmelden kan bij mevrouw Addi Kamp telefoon: 0168 473187, die vanuit onze vereniging het project in het nieuw seizoen coördineert.

In het Ravelyn 32e jaargang nr.1 van februari 2014 is een artikel over het project Overgisteren opgenomen.


DE MUSEUM ZOLDER

Voor het komende jaar willen we wat extra exposities inrichten en hebben op de museumzolder gekeken welke thema’s we zouden kunnen gebruiken. Momenteel is er de expositie over trouw- en doopjurken.Thema expositie: Inundatie, de bondgenoot van de militair.


In de benedenzaal van het Mauritshuis is een speciale thema tentoonstelling te bezoeken. Deze tentoonstelling is gemaakt door een kleine projectgroep ( gemeente Moerdijk, Provincie Noord-Brabant, Fort Sabina en Heemkundekring De Willemstad). Met deze thema tentoonstelling wil de projectgroep laten zien dat het mogelijk is om in het Mauritshuis zonder grote aanpassingen het boeiende verhaal van onze militaire historie te vertellen. Nu is er één stukje uit de geschiedenis, de militaire inundaties, uitgewerkt in deze mini tentoonstelling. Dit met een grote wandkaart, een animatie over een stoutmoedig staaltje, voorwerpen, kaarten en foto’s en een toelichting op papier.
Het streven van de projectgroep is er op gericht het gehele Mauritshuis te ontwikkelen tot een museum over de Stelling van Willemstad. Eeuwenlang heeft deze Stelling gefunctioneerd. Daarbij zijn telkens aanpassingen aan de Stelling uitgevoerd omdat de militaire omstandigheden gewijzigd waren.
Over de Stelling met de vesting en de omliggende forten is daardoor heel veel te vertellen. Bijzonder is dat de forten behorend tot de Stelling en de andere verdedigingswerken nog steeds aanwezig zijn en te bezoeken. Het museum moet ook bezoekers nieuwsgierig maken om de forten te gaan bezoeken. Daarmee kan het Mauritshuis ook de uitvalsbasis worden voor het ontdekken van de omgeving.

De expositie ‘Inundatie, bondgenoot van de militair’ is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Mauritshuis. De projectgroep is geďnteresseerd in uw mening over de expositie maar ook over andere onderwerpen die u graag in het Museum Mauritshuis uitgewerkt zou willen zien. U kunt daarvoor ter plaatse een vragenlijst invullen. Voor de kinderen is er een speurtocht door Willemstad over hetzelfde thema.


SCHENKINGEN EN LENINGEN

Elke dinsdagmiddag van 13.30 tot 14.30 kunt u oude en antieke materialen afgeven op de zolder. Daarna bekijken wij of deze spullen in onze collectie kunnen gebruiken. Tevens worden er dan verdere afspraken gemaakt hoe we daar mee om willen gaan.Museum de Heemkundezolder

Met de Gemeente Moerdijk hebben we goede afspraken kunnen maken om ons museum op de zolder van het Mauritshuis voor bezoekers goed toegankelijk te maken voor bezoekers aan onze stad. De entree is gratis. Ruime openingstijden ( weekdagen van 9.30 uur – 12.30 uur (maandagmorgen gesloten) en van 13.00 uur- 17.00 en op zaterdag van 9.30 uur – 12.30 uur en in het seizoen zelfs langer). Voor rondleidingen  www.opstapinwillemstad.nl. Het Bestuur acht het museum een belangrijke pijler voor een openbare functie van het Mauritshuis. Om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen is echter inzet van onze leden noodzakelijk. Een museum is immers niet statisch, moet meegaan met de tijd. Heeft U ideeën daarvoor, wilt u zich inzetten voor ons museum de Heemkundezolder in ons Mauritshuis dan horen wijn dat graag van U.    

 


Wij organiseren graag voor en met U

Mocht u ideeën hebben voor activiteiten en lezingen die we als Heemkundekring kunnen organiseren dan horen wij dat graag van u. Als u een idee heeft, kunt u dat mailen aan info@heemkundekringdewillemstad.nl  t.a.v. Johan Schot.Gewijzigd: 14-08-2019
Beheer website: Piet Polak
© Heemkundekring De Willemstad