Heemkundekring De Willemstad


 


Activiteiten Heemkundekring De Willemstad:


Dinsdag 20 maart 2018 Lezing door de heer Wim DaniŽls

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Heemkundekring De Willemstad is schrijver Wim DaniŽls uitgenodigd om op 20 maart a.s. een lezing voor ons te verzorgen.

Wim DaniŽls is naast schrijver ook een bekende televisie- en radiopersoonlijkheid.

 

Taal is daarbij zijn grote passie. Zijn oeuvre bestaat uit een groot aantal boeken.

 

De lezing zal bestaan uit twee delen.

Het eerste deel zal gaan over de taal van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Een tijd van verandering in de maatschappij, maar ook in mobiliteit.  De sterk groeiende mobiliteit zorgde voor de definitieve aanzet voor het verlies van de dialecten. Maar de nieuwe woordenschat van de jaren vijftig en zestig toonde nog zoveel meer.  Wim DaniŽls gaat er uitgebreid op in aan de hand van zijn nieuwe boek over de vroegere lagere school getiteld ďDe lagere schoolĒ.

 

Het tweede deel van de lezing zal gaan  over de geschiedenis en betekenis van onze achternamen. Wanneer zijn achternamen gangbaar geworden en klopt het wel dat de invoering van de burgerlijke stand zo belangrijk is geweest voor achternaamgeving ?  En wat zegt de betekenis van een achternaam over de drager ervan?

Toegangskaarten zijn te koop voor Ä 5,00 bij Vestingshop Repro, Voorstraat 29, 4797BD Willemstad. Uitsluitend te koop tegen contante betaling.

Kaarten kunnen ook gekocht door overmaking van Ä 5,00 per kaart naar rekeningnummer NL32 RABO 0346716861 t.n.v. Heemkundekring De Willemstad en een e-mail te sturen naar pgrootenboer@gmail.com. In de e-mail graag vermelding van het aantal kaarten en naam en adres.

Let op: kaarten zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Datum en plaats lezing: dinsdag 20 maart 2018 in buurthuis Irene, Grimhoek 15, 4797AJ Willemstad.

Aanvang lezing 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Meer informatie over Wim DaniŽls kunt u vinden op zijn website www.wimdaniels.nlDonderdag 10 mei 2018

Dauwtrappen


Zaterdag 2 juni 2018 Jaarreis Heemkundekring

Om alvast in de agenda op te nemen. Het reisdoel wordt nog nader bepaald, maar zoals gebruikelijk wordt er een dagvullend programma samengesteld.Thema expositie: Inundatie, de bondgenoot van de militair.


In de benedenzaal van het Mauritshuis is een speciale thema tentoonstelling te bezoeken. Deze tentoonstelling is gemaakt door een kleine projectgroep ( gemeente Moerdijk, Provincie Noord-Brabant, Fort Sabina en Heemkundekring De Willemstad). Met deze thema tentoonstelling wil de projectgroep laten zien dat het mogelijk is om in het Mauritshuis zonder grote aanpassingen het boeiende verhaal van onze militaire historie te vertellen. Nu is er ťťn stukje uit de geschiedenis, de militaire inundaties, uitgewerkt in deze mini tentoonstelling. Dit met een grote wandkaart, een animatie over een stoutmoedig staaltje, voorwerpen, kaarten en fotoís en een toelichting op papier.
Het streven van de projectgroep is er op gericht het gehele Mauritshuis te ontwikkelen tot een museum over de Stelling van Willemstad. Eeuwenlang heeft deze Stelling gefunctioneerd. Daarbij zijn telkens aanpassingen aan de Stelling uitgevoerd omdat de militaire omstandigheden gewijzigd waren.
Over de Stelling met de vesting en de omliggende forten is daardoor heel veel te vertellen. Bijzonder is dat de forten behorend tot de Stelling en de andere verdedigingswerken nog steeds aanwezig zijn en te bezoeken. Het museum moet ook bezoekers nieuwsgierig maken om de forten te gaan bezoeken. Daarmee kan het Mauritshuis ook de uitvalsbasis worden voor het ontdekken van de omgeving.

De expositie ĎInundatie, bondgenoot van de militairí is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Mauritshuis. De projectgroep is geÔnteresseerd in uw mening over de expositie maar ook over andere onderwerpen die u graag in het Museum Mauritshuis uitgewerkt zou willen zien. U kunt daarvoor ter plaatse een vragenlijst invullen. Voor de kinderen is er een speurtocht door Willemstad over hetzelfde thema.


SCHENKINGEN EN LENINGEN

Elke dinsdagmiddag van 13.30 tot 14.30 kunt u oude en antieke materialen afgeven op de zolder. Daarna bekijken wij of deze spullen in onze collectie kunnen gebruiken. Tevens worden er dan verdere afspraken gemaakt hoe we daar mee om willen gaan.


Project Overgisteren

Vorig jaar zijn we gestart in ons museum de Heemkundezolder in het Mauritshuis met het lesproject Overgisteren van Erfgoed Brabant. Hierbij bezoeken groepen 1 en 2 van de basisscholen uit de gehele gemeente Moerdijk op een middag ons museum en voeren daar opdrachten uit. De evaluatie van het eerste seizoen was zeer positief. Voor het nieuwe seizoen zijn we nog op zoek naar vrijwilligers van onze vereniging die de kinderen uitleg geven en helpen bij de opdrachten. Vanuit de scholen komen er overigens ook begeleiders mee. In de maanden december, januari en februari en in de schoolvakanties zijn er geen bezoeken.

Interesse om te helpen? Aanmelden kan bij mevrouw Addi Kamp telefoon: 0168 473187, die vanuit onze vereniging het project in het nieuw seizoen coŲrdineert.

In het Ravelyn 32e jaargang nr.1 van februari 2014 is een artikel over het project Overgisteren opgenomen.Museum de Heemkundezolder

Met de Gemeente Moerdijk hebben we goede afspraken kunnen maken om ons museum op de zolder van het Mauritshuis voor bezoekers goed toegankelijk te maken voor bezoekers aan onze stad. De gastvrouwen van het Mauritshuis verkopen toegangskaartjes ( 2,50 per bezoeker vanaf 12 jaar, kinderen en leden van de Heemkundekring met een introducee gratis). Ruime openingstijden ( weekdagen van 9.30 uur Ė 12.30 uur (maandagmorgen gesloten) en van 13.00 uur- 17.00 en op zaterdag van 9.30 uur Ė 12.30 uur en in het seizoen zelfs langer). Voor rondleidingen  www.opstapinwillemstad.nl. Het Bestuur acht het museum een belangrijke pijler voor een openbare functie van het Mauritshuis. Om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen is echter inzet van onze leden noodzakelijk. Een museum is immers niet statisch, moet meegaan met de tijd. Heeft U ideeŽn daarvoor, wilt u zich inzetten voor ons museum de Heemkundezolder in ons Mauritshuis dan horen wijn dat graag van U.    

 


Wij organiseren graag voor en met U

Mocht u ideeŽn hebben voor activiteiten en lezingen die we als Heemkundekring kunnen organiseren dan horen wij dat graag van u. Als u een idee heeft, kunt u dat mailen aan info@heemkundekringdewillemstad.nl  t.a.v. Johan Schot.Gewijzigd: 19-02-2018
Beheer website: Piet Polak
© Heemkundekring De Willemstad