Heemkundekring De Willemstad


 


Activiteiten Heemkundekring De Willemstad:
Activiteitenoverzicht najaar 2021 en voorjaar 2022


Zaterdagmiddag 2 oktober lezing Kunst of aardige Kitsch?

Interactief – gezellig en nog eens leerzaam ook! Zo presenteren Cees en Anneke Prinsen-van Doorn hun middagvullend programma Kunst of aardige Kitsch waarbij zij meegebrachte voorwerpen bespreken.  

Al jaren taxeren zij voorwerpen voor de verzekering. De bezoeker van deze lezing mag één voorwerp ter taxatie meebrengen.

Zelf brengen Cees en Anneke Prinsen-van Doorn ook een collectie mee waar ze onderhoudend over kunnen vertellen.

Maar wat is leuker dan iets te horen over uw eigen voorwerp.

 

De middag in Buurthuis Irene duurt tot 17.00 uur. De aanvang is om 13.30 uur. De zaal is open vanaf 13.15 uur.

De toegang is gratis ook voor niet-leden van de Heemkundekring.

De vigerende Corona maatregelen zijn van toepassing. Dat betekent dat bij de ingang van de Buurthuis Irene uw coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs getoond moet worden.


Dinsdagavond 19 oktober lezing Inleiding in de geologie. Wat is er in Willemstad te vinden?

Deze lezing wordt gehouden door de heer Hans van ‘t Zelfde, voorzitter van de Stichting Geologische Activiteiten (GEA)
In deze lezing wordt in eerste instantie ingegaan op de soorten gesteenten die in de natuur te vinden zijn. Er worden een aantal bouwelementen op plekken in Willemstad getoond die opgebouwd zijn uit natuursteen.
Gesteenten bestaan uit verschillende mineralen, daarom wordt er op mineralen wat dieper ingegaan. Tijdens de lezing zullen ook enkele determinatietesten worden getoond, zoals het gebruik van Uv-licht en het bepalen van de hardheid om de specifieke eigenschappen van mineralen te verduidelijken. Daarna wordt ingegaan op het zoeken van mineralen in Nederland en komen kort fossielen en “edelstenen” aan de orde. Het verzamelen van fossielen is een lastige hobby, omdat er van veel uitgestorven soorten dieren en planten fossielen zijn, die vaak lastig te determineren zijn. De lezing is, volgens de heer Van ’t Zelfde geslaagd als iemand naar buiten loopt en anders kijkt naar de bouwelementen van gebouwen.
De aanvang van de lezing is 20.00 uur in Buurthuis Irene. Zaal open vanaf 19.30 uur
De toegang is gratis.


Maandag avond 22 november gezamenlijke lezing met Vrouwen van Nu en Seniorenraad: lezing Bureau Boeiend onderwerp Parijs


De heer Krzysztof Dobrowolski-Onclin heeft eerder in Willemstad sprankelende lezingen verzorgd over Amsterdam en New York. Het drieluik wordt compleet gemaakt met een lezing over Parijs.
Parijs
Vrijwel iedereen is er ooit geweest, maar niemand kent Parijs helemaal. De Lichtstad overspoelt je met kunst, geschiedenis en die typische, niet te definiëren sfeer.
In deze lezing hopen we die unieke sfeer op de huidige tijd volgen. De nadruk ligt op de kunst: van de kathedraal tot het Louvre en van middeleeuwse beelden tot de moderne architectuur. Natuurlijk laten we de Eiffeltoren niet onbesproken, maar het wordt geen cursus met alleen maar ‘highlights’. We zullen ook minder bekende, maar daarom niet minder interessante zaken belichten zoals de geschiedenis van de metro en de muur van Parijs. Wist u bijvoorbeeld dat er een beroemd studentenhuis van Nederlandse makelij staat? Kent u het onopvallende maar grote monument dat Jan Dibbets er maakte?

De lezing zal worden gehouden in Buurthuis Irene. De aanvang is 20.00 uur.
De toegang is gratis.


Dinsdagavond 14 december Vertoningsavond.

Een vervolg op eerdere avonden. Mogelijk heeft u materiaal zoals bijvoorbeeld films, video’s, dia’s, foto’s of documenten die u ook aan de andere leden wilt laten zien op deze avond. Dat geeft dan zeker stof voor een gesprek of het haalt herinneringen naar voren.

Buurthuis Irene, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.
De toegang is gratis. Ook niet leden van de Heemkundekring zijn van harte welkom

Activiteitenoverzicht voorjaar 2022
11 Januari stamppotten buffet
Hopelijk kunnen we onze traditie weer voortzetten met een heerlijk stamppottenbuffet
Reserveert u alvast de datum. Nadere bijzonderheden in het volgende Ravelyn.


Dinsdag xx januari gezamenlijke lezing met de Seniorenraad: Het goede leven, lezing met “lichtbeelden” door Annegreet van Bergen.

Annegreet van Bergen, vooral bekend van haar bestseller Gouden jaren, komt vertellen over haar nieuwe succesboek Het goede leven.
Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Hierdoor is ons dagelijks leven onherkenbaar veranderd. Huismoeders doen hun boodschappen niet meer met een netje in de hand bij de kruidenier om de hoek. De tijd is voorbij dat verloofde stellen jaren moesten sparen voor hun uitzet of dat mensen maanden op een telefoonaansluiting moesten wachten. Welk kind spaart nog sigarenbandjes. Welke vrouw wordt nog ontslagen als ze gaat trouwen?
Wat zijn de ontwikkelingen die ervoor hebben gezorgd dat juist de afgelopen decennia de emancipatie van vrouwen zo’n vlucht heeft kunnen nemen? Kinderen hebben geen moeders meer die uren over een wasbord gebogen staat. Met dank aan de wasautomaat!
Hierover, en over nog veel meer gaat het verhaal van Annegreet van Bergen, dat extra boeiend is dankzij de ‘lichtbeelden’ die zij tijdens haar lezing vertoont.
De aanvang van de lezing is 20.00 uur in Buurthuis Irene. Zaal open vanaf 19.30 uur
De toegang is gratis.


Dinsdag xx februari winteravonden

Na een succesvolle primeur in 2019 gaan we opnieuw een verhalen avond organiseren. Een bijdrage van de leden is zeer welkom.
Heeft u een verhaal dat u wilt vertellen in een sfeervolle setting dan horen we dit graag. U kunt daarvoor contact opnemen met Addi Kamp. email addikl@gmail.com of telefoon 0168 473187
Aanvang 19. 30 uur locatie Oude Raadhuis.


Begin maart 2022

Stadse Kwis voor Willemstadse verenigingen. Nadere bijzonderheden in het volgende Ravelyn.


Dinsdag xx maart 2022 Algemene ledenvergadering.

Na de pauze komt Menno van Coehoorn in eigen persoon kennis met ons maken. Hij voert een act op om te laten zien hoe hij vroeger werkte met de Heren van Holland.
Menno van Coehoorn was militair en vestingbouwkundige en hij was verantwoordelijk voor de planning van een serie linies die de grenzen moesten beschermen tegen invasies. Komt allen zien en horen hoe hij te werk ging om de Staten-Generaal te overtuigen van zijn visies.
Buurthuis Irene, aanvang 19.30 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.


Zaterdagmiddag maart 2022 bezoek aan het Streekmuseum Hoeksche Waard.

Twee kapitale naast elkaar gelegen rijksmonumenten in Heinenoord vormen een sfeervol historisch complex. Daarin is het streekmuseum ondergebracht. In een volgende Ravelyn zullen we de datum opnemen alsmede de dan actuele tentoonstelling.
We gaan met eigen vervoer en proberen autogebruik zo veel mogelijk te combineren. Meerijd bijdrage is vastgesteld op € 2.50 per persoon te betalen aan de chauffeur. De HKK betaalt de entreekosten. Voor museum kaart houders is de toegang gratis. Als u in bezit bent van deze kaart dan graag meebrengen.
Vertrek 12.55 vanaf bushalte Helwijk
Vertrek 13.00 uur vanaf bushalte Steenpad, Folken Bernadottelaan.
Opgave en inlichtingen bij Maaike Stout 06 30730051 (email mha.stout@home.nl)


Zaterdag 11 of 18 juni 2022 Jaarreis naar Brussel

Deze keer gaan we eindelijk weer de grens over voor onze geheel verzorgde jaarreis.
Het definitieve programma wordt later bekendgemaakt. Naast een stadswandeling met gids en een rondvaart is er ook ruimte om zelf Brussel nog te ontdekken. Zoals gebruikelijk is een lunch en diner inbegrepen.
Opgave en inlichtingen Maaike Stout 06 30730051 (email mha.stout@home.nl).
Inschrijven voor 21 mei 2022. De reis gaat alleen door bij voldoende deelname.
Reissom voor leden Heemkundekring € 65,00 per persoon. Een lid kan één introducée meenemen hiervoor is de reissom ook € 65,00. Ook niet leden zijn welkom, zij betalen € 70.- per persoon


September 2022

Willemstad Creatief


DE MUSEUM ZOLDER

Voor het komende jaar willen we wat extra exposities inrichten en hebben gekeken welke thema’s we zouden kunnen gebruiken. Momenteel is er de expositie over 75 jaar Kogelvangers in de Oranjekamer


Schenkingen voor onze collectie op de museumzolder.

We hebben al een uitgebreide collectie maar voorwerpen en attributen die een specifieke relatie met Willemstad en haar inwoners hebben nemen we nog graag op in onze zoldercollectie of in ons archief. U kunt ons daarvoor via ons emailadres: info@heemkundekringdewillemstad.nl benaderen. We nemen dat zo spoedig mogelijk contact met u op.
 

Erfgoedmuseum de Heemkundezolder.

Op de zolder(s) van het mooie Mauritshuis,  Hofstraat 1 te Willemstad heeft onze Heemkundekring haar Erfgoedmuseum ingericht. In de zeer uitgebreide verzameling verdeeld over vele thema’s krijgt de bezoeker een tijdsbeeld van bezigheden van de “boeren, burgers en buitenlui” in onze vesting en de Ruigenhilse polder. Aan de hand van heel veel voorwerpen en gebruiksattributen wordt een beeld geschetst van het wonen en werken op het land, in de visserij en de middenstand, de invloed van de militairen en hoe men vroeger leefde.
De toegang tot het Mauritshuis en onze heemkundezolder is gratis. De openingstijden zijn ruim.


Wij organiseren graag voor en met U

Mocht u ideeën hebben voor activiteiten en lezingen die we als Heemkundekring kunnen organiseren dan horen wij dat graag van u. Als u een idee heeft, kunt u dat mailen aan info@heemkundekringdewillemstad.nl  t.a.v. Johan Schot.


Gewijzigd: 27-09-2021
Beheer website: Piet Polak
© Heemkundekring De Willemstad