Heemkundekring De Willemstad


 


RAVELYN

23e jaargang no. 2, juni 2005

In dit nummer wordt aandacht geschonken aan het overlijden op 10 maart 2005 van oud-voorzitter mevr. A. Maris-Sneep. Oud-voorzitter mevr. A. Wilmink-Noom heeft op 29 april een koninklijke onderscheiding ontvangen.
De bestuurswisseling binnen de Heemkundekring, en de toekomst van de Heemkundezolder en de Gouverneurskamer in het Mauritshuis.

Artikelen:

BAKKER VAN SLIEDREGT
A.M. Wilmink-Noom
In de serie 'Gesproken portret' een gesprek met mw. M. van Sliedregt over de geschiedenis van de bakkerij in de Landpoortstraat van Jacob van Sliedregt en Piet van Sliedregt. Vanaf 1896 tot 1958. Over het bakken van 'Stadse moppen', koekjes, speculaas en brood. En wat daar zoal bij komt kijken.

WILLEMSTAD IN DE BATAAFS/FRANSE TIJD 1795-1813 (V)
C. van Mastrigt
Criminaliteit en rechtspraak in Willemstad. Waarin onder meer: Bekentenissen afdwingen doormiddel van de pijnbank en straffen zoals het enkele dagen 'op water en brood zetten' of 'aan de kaak stellen'.
Lodewijk Borne, die in 1795 de waard Aart van der Giesen besteelt en gestraft wordt met de 'geselpaal'. Opsporing verzocht van Judith Davids in 1794. En wat te doen met een vondeling.

WERKZAAMHEDEN EN FUNCTIES OP DE VOLKERAKSLUIZEN
Jan van Horne
Beschrijving van de functies: Sluismeester, hulpsluismeester, sluiswachter, sluisknecht en arbeider/bedieningsman in de periode 1967 - 1973.

HERINNERINGEN AAN MIJN WILLEMSTADSE SCHOOLTIJD
Anton Slager
Schooltijd in de periode 1926 - 1933. Met indrukken van het schoolgebouw achter de Gereformeerde kerk aan de Voorstraat en de verhuizing naar een nieuwe school aan de Singel, de huidige Singelschool. Meester Eijkman, meester Koekoek, juffrouw De Lint, meester Dekker, juffrouw Quartel waren enkele onderwijzers. je vinger opsteken en vragen of je 'naar achteren' mocht. Straatspelletjes en het 'dikke schrift', zijn enkele van de vele herinneringen.

MEEKRAP
Beer Clement
Korte geschiedenis en gebruik van meekrap. De meekrapvlinder. Andere plantaardige kleurstoffen in voedingsmiddelen.
Met recepten.
 


Gewijzigd: 21-11-2016
Beheer website: Piet Polak
Heemkundekring "De Willemstad"