Heemkundekring De Willemstad


 


RAVELYN

24 jaargang no. 1, februari 2006

In een In Memoriam wordt de heer C.A.I.L. van Nispen herdacht die op 14 oktober 2005 overleden is. Hij was een belangrijk man voor de Heemkundekring de Willemstad. Veel artikelen over de geschiedenis van Willemstad zijn van zijn hand.

Artikelen:

ONDER DE MENSCHEN. De vrijgegeven vesting Willemstad
M.J. Brusse
Deze sfeertekening over Willemstad uit 1926 is het vervolg en slot van het vorige artikel, verschenen in het Ravelyn no. 3, okt 2005.

FOTO'S
van middenstands-bedrijven rond 1970. Met het verzoek of iemand de bedrijven herkent.

EEN WANDELING 2
Cor van Gend
Een wandeling door Willemstad beginnend bij de 'Diepo'. Op deze wandeling komen we een Vleugelnoot en andere prachtige bomen tegen. En waar ligt 'achter de stad'?

WILLEMSTAD IN DE BATAAFS/FRANSE TIJD 1795-1813 (VII)
C. van Mastrigt
Deze aflevering gaat over allerlei soorten belasting zoals onder andere de verpon-ding, convooien en licenten. De huisnummering die in 1798 werd ingevoerd diende om een effectievere belastingheffing mogelijk te maken.
Ook komt de huurwaarde van verschillende woningen ter sprake.

DE GROOT, GESPROKEN PORTRET 3
A.M Wilmink-Noom
Herinneringen van Nel de Groot aan het aannemersbedrijf van Johannes de Groot (haar opa), Nick (haar vader) en Koos (haar oom) de Groot.

SCHIPPERSLEED 2
C. van Mastrigt
Verslag van strandingen van schepen die in de 19e eeuw op de Hellegats- en Vent-jagersplaten vast waren komen te zitten.

FAMILIE LODDERS, GESPROKEN PORTRET 4
A.M Wilmink-Noom
Ditmaal geen verslag van een gesprek maar het verhaal is door de familie Lodders zelf opgetekend. Hoe het een familie vergaat die begint als zelfstandige boer en eindigt als eigenaar van "Het wapen van Willemstad".

VELDNAMEN IN HET VOORMALIGE MALTHA
C. van Mastrigt
Veldnamen zoals 'Hetegaalsgors' en 'Josuagorretje' Hoe zijn die ontstaan?


Gewijzigd: 21-11-2016
Beheer website: Piet Polak
Heemkundekring "De Willemstad"