Heemkundekring De Willemstad


 


RAVELYN

24 jaargang no. 2, juni 2006
 

Een wandeling met Cor (3)
Cor van Gend vervolgt zijn wandeling langs de Singel en maakt ons attent op allerlei dingen waar men meestal achteloos aan voorbij loopt. Hij memoreert ook de standing van het in de oorlog beschoten veerbootje op de zgn. 'trapjes', de betonnen beschoeiing langs het Hollandsch Diep. Hij maakt ons ook attent op de verkeerde afwerking van de Westbeer na de laatste restauratie.

De Autodienst Thor en Willemstad
Jan Rijkhoek beschrijft de overgang van de stoombootrederij Thor naar een autodienst. Door de ingebruikname van de verkeersbrug over het Hollandsch Diep bij Moerdijk in 1936 nam het vrachtwagenverkeer (voordien gehinderd door tijdrovende veerponten) tussen Brabant en Holland drastisch toe. Hiertegen konden de stoombootdiensten niet concurreren. De autodienst functioneerde tot 1967 toen deze dienst werd overgenomen.

Willemstad in de Bataafs/Franse tijd (VIII)
Dit artikel van C. van Mastrigt gaat voornamelijk over militairen die in Willemstad in garnizoen gelegen hebben, op doortocht kwamen, krijgsgevangen waren, geronseld of zelfs geŽxecuteerd werden. Toen op 30 juni 1809 een Engels invasieleger landde op Walcheren en al snel Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland bezetten, werd Willemstad in staat van beleg gesteld. Bewapening en garnizoen werden uitgebreid en een vloot voor Willemstad gestationeerd.

Gesproken portret (5)
Ditmaal sprak A.M. Wilmink-Noom met Rein Saarloos over zijn grootvader en vader en de beginjaren van de garage Saarloos en de vele andere activiteiten van de familie.


Gewijzigd: 21-11-2016
Beheer website: C. Oosters
© Heemkundekring "De Willemstad"