Heemkundekring De Willemstad


 


RAVELYN

Korte inhoud Ravelyn jaargang 25, nr. 1 - februari 2007

Dit nummer is geheel gewijd aan de Willemstadse Koepelkerk die dit jaar 400 jaar bestaat. Het is de eerste voor de protestantse eredienst gebouwde kerk in Nederland.

In het eerste artikel beschrijft C. van Mastrigt de vroegste protestantse kerkbouw in Frankrijk, de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden en Duitsland. De meeste van deze kerken hadden maar een kort bestaan en mochten alleen maar gebouwd worden onder stricte voorschriften (achter de huizen, beperkte hoogte e.d.)

Coos Salomons bekijkt de Koepelkerk uit een kunsthistorisch perspectief. Aandacht o.m. aan de boeken van de beroemde Italiaanse architect Alberti.Deze beschrijft o.m. de voor hem ideale kerk. Met diens theorieŽn kan prins Maurits, die als voorwaarde voor zijn subsidie voorschreef dat de kerk een ronde of achtkante vorm moest hebben, heel goed in aanraking geweest zijn.

C. van Mastrigt gaat nog eens in over de bouw van de Koepelkerk en wat daaraan voorafging.

Over Vroeger schrijft Cor van Gent die zijn wandelingen rond en door Willemstad even heeft onderbroken voor een rondje om en in de kerk. Hij haalt herinneringen op aan de kerkpoort, de consistorie, de koster, de 'eigen plek' en 'het lichtje', de psalmenpomp, de met zwier gehanteerde collectezakjes enz.

In het artikel van C. van Mastrigt "In navolging van de Willemstadse Koepelkerk" worden met foto's een aantal koepelkerken in Nederland getoond.

Foto's van Renť van de Riet van de gebrandschilderde ramen in de kerk worden vergeleken met wapentekeningen en een korte beschrijving hiervan.

Tenslotte wordt in "De Koepelkerk in jaartallen" de geschiedenis van het kerkgebouw in het kort verhaald.


Gewijzigd: 21-11-2016
Beheer website: Piet Polak
© Heemkundekring "De Willemstad"