Heemkundekring De Willemstad


 

Actueel:


Interview met Bas Maliepaard en Geert Polak
In het Ravelyn van juni staat een interview met Bas Maliepaard en Geert Polak. Daarin staan enkele links vermeld.
  1. Klik hier om het sportverslag van Den Haag - Brussel te lezen.
  2. Het filmverslag van de wereldkampioenschappen wielrennen in Zandvoort kunt u bekijken door op de volgende link te klikken. https://www.youtube.com/watch?v=jH-i8Sbv-t8

Jaarreis 2017

Dit jaar ging de reis naar het landgoed Heerlijkheid Mariënwaardt en de Oranjestad Buren.

Klik hier voor het bekijken van de foto's van dit jaarlijkse uitstapje.

De 2 "gezichten" op de dakgootklossen onder de dakgoot van het Weeshuis in Buren zijn van Maria van Egmond Buren (de stichteres van het weeshuis) en van haar man Philip van Hohenlohe (militair in Staatse dienst)


Rabobank Clubkas Campagne

De voorzitter van Heemkundekring De Willemstad Addi Kamp heeft op 17-5 het prachtige bedrag van € 525,36 ontvangen van de Rabobank West-Brabant Noord in het kader van de Clubkas Campagne. Dat is ruim € 70 meer dan vorig jaar. Een prachtig resultaat, wat mede door uw steun tot stand is gebracht. Hiermee zijn we geëindigd op een gedeelde 3e plaats.

Het geld zal gebruikt worden voor het educatieve programma over spreekwoorden, die een relatie hebben met de voorwerpen die te vinden zijn op de heemkundezolder van het Mauritshuis.
Doelgroep: de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Willemstad.

Het bestuur bedankt de Rabobank voor dit mooie bedrag en eveneens iedereen die gestemd heeft op de heemkundekring. Wij hopen een volgende keer weer op uw stem te mogen rekenen.
Onlangs ontving de Heemkundekring enkele links, die verwijzen naar filmpjes van Willemstads nieuws en activiteiten van de Heemkundekring. Klik op de onderstaande links om de filmpjes te bekijken.

Het dagelijks leven in Willemstad in 1967

Jaaroverzicht 2012

Jaaroverzicht 2013

Jaaroverzicht 2014

Jaaroverzicht 2015

Jaaroverzicht 2016

Stadse Kwis 2013Willemstad Prinsheerlijk

Enkele jaren terug heeft de heer C. van Mastrigt in samenwerking met de heemkundekring het boek "Willemstad Prinsheerlijk" geschreven. Hij heeft hiervoor een zeer gedegen studie uitgevoerd naar de historie van Willemstad en vele archieven geraadpleegd. Van dit boek zijn er momenteel nog enkele exemplaren beschikbaar. Mocht u belangstelling hebben dan kunt u contact opnemen met Piet Grootenboer per email pgrootenboeer@gmail.com of telefonisch 0168-472727.
Het boek is nu te koop voor de gereduceerde prijs van €
​ 25,00​
, excl. verzendkosten.
Kadotip?


Kuieren door Klundert

In augustus heeft de heemkundekring een wandeltocht georgansieerd: "Kuieren door Klundert". Het was een zeer geslaagde middag met mooi weer en er werden ook plekjes bezocht die niet bij iedereen bekend waren. Klik hier voor een foto impressie.


Ritje met de arrenslee
Van de heer J. Dane ontving de heemkundekring een leuk filmpje van een ritje met de arrenslee. Het is nu wel hartje zomer (al zou je aan het weer niet toeschrijven), maar het is toch leuk om het filmpje te bekijken. Het filmpje is opgenomen in de strenge winter van 1962/1963. Klik hier om de film te starten.

Een nieuw archief voor West-Brabant per 1 juli 2016

Het gaat om een gemeenschappelijke regeling die  ontstaat door de samenvoeging van de archiefdienst van Bergen op Zoom (inclusief Steenbergen en Woensdrecht) , het gemeentearchief Roosendaal en het Regionaal Archief West-Brabant (RAWB). Vanwege de samenvoeging van de drie diensten is gekozen voor een nieuwe naam: het West-Brabants Archief.

Bezoekers kunnen voortaan ook terecht op een nieuwe website: www.westbrabantsarchief.nl

Op de nieuwe website zijn de historische bronnen en archieven van de drie afzonderlijke diensten samengevoegd. Er is zoveel mogelijk geprobeerd om functionaliteiten die op de oude websites bestonden, ook weer aan te bieden op de nieuwe website.

Het bouwen van een nieuwe website brengt ook altijd de mogelijkheid met zich mee om onderdelen te vernieuwen en gebruik te maken van nieuwe (technische) ontwikkelingen. Een aantal vernieuwingen is:
- chatten met de archivaris tijdens openingstijden van de studiezaal (dinsdag-donderdag 9-16 uur)
- aanvragen van scans van niet gedigitaliseerde archieven en collecties
- gebruikersvriendelijk voor gebruik op tablet en smartphone

Huisvesting

Vanaf woensdag 6 juli 2016 zijn bezoekers van harte welkom in de 'oude' studiezaal van de archiefdienst van Bergen op Zoom aan de Steenbergestraat 6. De medewerkers van het West-Brabants Archief hopen de bezoekers hier weer te ontmoeten en te kunnen helpen met hun vragen over het verleden. Op het einde van het jaar kan het nieuwe kantoor- en publieksgebouw van het WBA in gebruik worden genomen. Dat is het Koetshuis van het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Dit pand ondergaat op dit moment een grondige verbouwing . Tot die tijd blijven de medewerkers van het WBA op hun oude werkplek. Dauwtrappen

Afgelopen 5 mei was een prachtige zonnige dag. Op deze Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag hebben we weer deelgenomen aan het jaarlijkse dauwtrappen. We zijn met bijna 40 deelnemers gestart vanaf de Bovensluis. Eerst via de boerderij en het huis van de familie Knook, waar de lammetjes ons al begroetten. Daarna dwars door het land en langs de kreek kwamen we terecht bij van Driel Landschapsbeheer. We troffen het, want er werden schapen geschoren. We waren onder de indruk van de mensen die dit werk doen. Het is zwaar werk. Gebukt staan, een schaap wat in bedwang gehouden moet worden en tegelijk de vacht eraf scheren. Na deze stop gingen we via het bos richting Tonnekreek. Na nog even genoten te hebben van het wijdse uitzicht: aan de linker zijde de Ruigenhilse polder en rechts de gorzen en het Hollandsch Diep. Al snel kwam Johan aanrijden met de “ontbijt-auto”.
Het platte gedeelte van de bunker bij Bovensluis werd gebruikt als ontbijttafel. Het ontbijt was weer heerlijk met broodjes, krentenbollen enz. en ging erin als koek.
We hebben genoten van de tocht en de onderlinge contacten zijn ook weer wat aangehaald.
 


 
Belgische militaire erebegraafplaats.

Pas geleden is er een filmpje ontdekt over de onthulling van de Belgische militaire erebegraafplaats 10 jaar na de ramp met de Rhenus op 29 mei 1944. Klik op de groene tekst om het filmpje te bekijken.Bezoek aan het Mastboomhuis te Oud Gastel op 28 maart 2015.

In Oud Gastel staat een voornaam herenhuis uit 1874. Vanaf het begin woonde in dit huis de burgemeestersfamilie Mastboom. De laatste bewoner was Henri Mastboom (1907-1999) en leefde in het huis volgens de negentiende-eeuwse leefwijze. Henri was doordrongen van het cultuurhistorisch belang van zijn huis en familiebezittingen en besloot vlak voor zijn dood dat het huis na zijn overlijden geconserveerd zou worden en opengesteld voor het publiek diende te worden. Het is heel bijzonder om dit huis te bezoeken. De sfeer hoe men hier woonde en leefde voel je tijdens de rondleiding. Onze gids had de heer Mastboom persoonlijk gekend en dat gaf iets extra’s aan het bezoek. Alles in het huis geeft je het gevoel, dat er gisteren nog iemand woonde. Bijzonder.

Klik voor een foto-impressie op de volgende links: fotoserie 1, fotoserie 2.


Bezoek aan het Landbouw- en Streekmuseum "Goemanszorg" te Dreischor.

De heemkundekring  De Willemstad had 24 januari een middag excursie naar dit museum. Daar kregen we uitleg over de meekrap en de meekrapteelt, die in de vorige eeuwen in Zeeland en West Brabant zeer winstgevend was. De wortels van de meekrab leveren een rode kleurstof voor de verf- en textielindustrie. Op onze museumzolder in het Mauritshuis zijn diverse voorwerpen die herinneren aan de meekrapteelt.Dinsdag 21 oktober 2014 heeft Johan van Doorn een hele interessante lezing gegeven over de bevrijding van Zuid-West Nederland okt/nov. 1944. Van hem heeft de heemkundekring 2 filmpjes gekregen over deze gebeurtenis.

Bekijk het filpmje over de bevrijding van Antwerpen door op de volgende link te klikken: http://www.britishpathe.com/video/antwerp/query/antwerp

Door op de link te klikken krijg je beelden te zien van de bevrijding van Willemstad door de Engelsen: http://www.britishpathe.com/video/invasion-scenes-europe-british-troops-7/query/willemstad

Onthulling gedenkteken gecarsht vliegtuig.

Zoals bekend, worden enige informatiepanelen opgesteld langs (toeristische) fietsroutes in de gemeente Moerdijk ter herinnering aan gecrashte vliegtuigen en ter herdenking van de neergekomen vliegtuigbemanningen. De eerste daarvan is op maandag 3 november 2014 onthuld door de burgemeester van de gemeente Moerdijk, de heer J. Klijs en de kleinzoon van de betreffende Spitfire-piloot, de heer Matthew Skinner.

                                             

Gewijzigd: 23-06-2017
Beheer website: Piet Polak
© Heemkundekring De Willemstad