Heemkundekring De Willemstad


 

Actueel:De Koerier.
Brabants Heem heeft onlangs De Koerier nr. 87 geplubiceerd. Klik hier als u het blad digitaal wilt lezen.


RABO Club-Support actie

Heemkundekring De Willemstad heeft meegedaan aan de RABO Club-Support actie. De actie heeft voor de heemkundekring dankzij de stemmen van de Rabobanlk leden ruim € 500,-- opgebracht. Iedereen, die op de heemkundekring gestemd heeft willen wij hartelijk bedanken.Boekje over het Verzet
“2020 – 75 Bevrijd” is door corona een fiasco geworden en helaas ook ten koste van de aandacht voor het Voormalig Verzet tijdens WOII.
Een lezing die ik in dat verband zou houden kon niet doorgaan. De aantekeningen daarvoor heb ik omgezet in boekvorm en stel ik graag (tegen kostprijs) beschikbaar. Ik hoop er de aandacht die het verzet dit jaar moet missen enigszins mee te compenseren.
De datum van verschijnen - 31 augustus – is niet zo maar gekozen. Het was de dag waarop het verzet tot 2016 jaarlijks “De dag van het Verzet” hield.
Hieronder staan de gegevens hoe het boekje is te bestellen.

Met vriendelijke groet,
Joop Lodders.

Titel: Onverzettelijk
Ondertitel: Verzet in Nederland tijdens WOII
ISBN: 978-94-931-7297-5

Uitgever: Wedding Harderwijk.
Rechtstreeks te bestellen via:
https://www.heelnederlandleest.nl/onverzettelijk.html

of bij uw plaatselijke boekwinkel.

Prijs: € 8,--
Formaat: A5, aantal bladzijden: 56Tentoonstelling “ Ondergoed uit de periode 1850 – 1950 ”
Op onze museum zolder in het Mauritshuis is een nieuwe thema tentoonstelling ingericht door Sjaan van Exel en Lenie en Piet Struyt.
Het thema van deze opstelling lijkt alledaags namelijk “Ondergoed“.
Toch zal de bezoeker ontdekken dat er veel veranderingen zijn geweest in het gebruik van ondergoed en dat ondergoed ook vroeger al aan mode onderhevig was.
Voor deze thema expositie is gebruik gemaakt van kledingstukken uit onze eigen collectie aangevuld met stukken in bruikleen van een aantal leden.
Daarmee is een mooi overzicht ontstaan over een langere tijdspanne.
Bezoekers aan de tentoonstelling krijgen ter plaatse ook meer achtergrond informatie over de wijze waarop door de jaren met onderkleding werd omgegaan.
Op de museum zolder van het Mauritshuis was al langer een hoek ingericht met een rek vol oud ondergoed. Door de nieuwe opstelling aangevuld met bruikleen materiaal is een mooi resultaat ontstaan. Een extra aanrader om de zolder weer eens te bezoeken. Door de nieuwe lift is de zolder voor ieder toegankelijk.
Het Mauritshuis en daarmee ook onze Heemkundezolder is weer 6 dagen in de week geopend voor het publiek. De toegang is gratis. Wel gelden voorwaarden voor bezoek. Aanmelden vooraf is verplicht, voor bezoek gelden zogenaamde slottijden. Op de website van het Mauritshuis https://www.moerdijk.nl/mauritshuis.html is hierover meer te lezen.


Een deel van de tentoonstelling


Project Overgisteren

Vorig jaar zijn we gestart in ons museum de Heemkundezolder in het Mauritshuis met het lesproject Overgisteren van Erfgoed Brabant. Hierbij bezoeken groepen 1 en 2 van de basisscholen uit de gehele gemeente Moerdijk op een middag ons museum en voeren daar opdrachten uit. De evaluatie van het eerste seizoen was zeer positief. Voor het nieuwe seizoen zijn we nog op zoek naar vrijwilligers van onze vereniging die de kinderen uitleg geven en helpen bij de opdrachten. Vanuit de scholen komen er overigens ook begeleiders mee. In de maanden december, januari en februari en in de schoolvakanties zijn er geen bezoeken.

Interesse om te helpen? Aanmelden kan bij mevrouw Addi Kamp telefoon: 0168 473187, die vanuit onze vereniging het project in het nieuw seizoen coördineert.

In het Ravelyn 32e jaargang nr.1 van februari 2014 is een artikel over het project Overgisteren opgenomen.


Onlangs ontving de Heemkundekring enkele links, die verwijzen naar filmpjes van Willemstads nieuws en activiteiten van de Heemkundekring. Klik op de onderstaande links om de filmpjes te bekijken.

Het dagelijks leven in Willemstad in 1967

Jaaroverzicht 2018

Stadse Kwis 2013Nieuwe fietsroutes Zuiderwaterlinie.

De ANWB heeft 5 nieuwe fietsroutes ontwikkeld langs de Zuiderwaterlinie. Kijk voor meer informatie op: https://www.anwb.nl/fietsen/fietsroutes/zuiderwaterlinie

Er is er ook één die de naam Stelling van Willemstad gekregen heeft.


Voormalig weekblad De Westhoek

In het verleden werd er in de westhoek van Noord-Brabant een weekkrantje uitgegeven De Westhoek. Het complete archief hiervan is geschoknken aan de heemkundekring in Klundert. Met de heemkundekring is contact opgenomen en we hebben toestemming gekregen om hieruit interessante artikelen van Willemstad te copieëren. Enkele artikelen hebben al in Het Ravelyn van maart dit jaar gestaan. Onderstaand treft u hieronder ook een paar exemplaren aan. Van tijd tot tijd zullen deze artikelen vernieuwd worden. Mocht u reacties op deze artikelen willen mailen, dan zijn die van harte welkom .

 


Polders in Kaart

Onlangs is er een mooi boek verschenen, wat geschreven is door Willem van Ham en Karel Leenders over 2 kaarten van de polders in Noord West Brabant. Het betreft de Gastelse Kaart en de Mauritskaart. Dit zijn de eerste kaarten van de Westbrabantse polders, die door het waterschap Brabantse Delta gekocht zijn. De eerder genoemde historici hebben hier een uitgebreide studie naar gedaan en er een boek over geschreven. In het boek zitten 2 grote copieën van beide kaarten van 1 x 1 meter. Klik hier voor verdere informatie.


Zuiderwaterlinie


De heemkundekring heeft van Erfgoed Brabant een link ontvangen van een film over de Zuiderwaterlinie. Op eenvoudige manier wordt door een acteur de geschiedenis verteld met informatieve beelden van de linie. Door op de volgende link te klikken kunt u het filmpje bekijken.https://www.youtube.com/watch?v=7KnSqmA-MHo


Fietsroutes

Vorig jaar is het fietsknooppuntenstelsel in de gemeente Moerdijk aangepast. Dientengevolge waren de fietsroutes Herdenking Bevrijding uit 2015 niet meer up-to-date. Alle drie de routes zijn aangepast en in eind mei/begin juni zijn ze door de gemeente gedrukt en verspreid. Op de cover van elke flyer staat ‘2017’ aangegeven. Naast de aanpassingen van de knooppunten zijn ook enkele correcties aangebracht en is een voorschot genomen op de plaatsing van twee extra herdenkingspanelen voor gecrashte vliegtuigen. Een daarvan is op de West Riding route en de tweede op de Timberwolf-route. Over het plaatsen van die panelen informeer ik u t.z.t. separaat.

Klik op de volgende links om te fietsroutes te bekijken: Fietsroute 1ste Poolse Divisie, Fietsroute Timberwolf en Fietsroute West Riding

De auto van mijn opa

Het Brabants Historisch Informatie Centrum heeft een website opgezet, waarop de eerste gemotoriseerde voertuigen met hun eigenaren vermeld staan. Voor Willemstad zijn dat er 284, bij sommigen is er een foto afgebeeld. Door op de volgende link te klikken, kunt u de website bezoeken. https://deautovanmnopa.nl/zoeken?keys=willemstad


Belgische militaire erebegraafplaats.

Pas geleden is er een filmpje ontdekt over de onthulling van de Belgische militaire erebegraafplaats 10 jaar na de ramp met de Rhenus op 29 mei 1940. Klik op de groene tekst om het filmpje te bekijken.


Gewijzigd: 28-11-2020
Beheer website: Piet Polak
© Heemkundekring De Willemstad