Heemkundekring De Willemstad


 

Actueel:

Klik HIER voor de inhoudsopgaven het de 40e jaargang nummer 3 december 2022 van het Ravelyn


Jaarreis Heemkundekring

Zaterdag 17 juni staat dit jaar gepland voor ons jaarlijkse reisje. De tocht gaat naar Soesterberg, waar op de voormalige vliegbasis het Nationaal Militair Museum staat. Na daar rondgekeken te hebben, en/of op de oude startbanen gewandeld te hebben, gaat de reis naar Houten voor een lunch, waarna we de reis vervolgen naar het stadje Oudewater. Daar kunt u zich in De Waag laten wegen, om te ontdekken of u wel of niet een heks bent. Ook is er gelegenheid het stadje d.m.v. een wandeling te verkennen. De reis wordt dan vervolgd naar Terheijden voor het diner .

De kosten voor deze dag zijn €75,00 voor leden, €79,50 voor niet-leden en introducés.

Deelnemers met een Museum- of VriendenLoterijkaart, of de Veteranenkaart en Vrienden van het NMM-kaart krijgen €17,50 korting op de toegangsprijs voor het Militair Museum. Museum De Waag geeft alleen €7,50 korting met de Museumkaart. De korting(en) wordt/worden achteraf met u verrekend. Vergeet de kaart(en) dus niet! Deelname geschiedt op eigen risico.

Aanmelden kan bij Ton Stege, tel 06-10057085, tonstege65@gmail.com of tonstege65@kpnmail.nl, of bij Hugo Snel, tel 06-29450754, hugo-snel@tele2.nl .


FOTOWEDSTRIJD TER GELEGENHEID VAN 400-JARIG BESTAAN MAURITSHUIS 

Created by Fleur

Naar aanleiding van de oproep van Heemkundekring De Willemstad om het 400-jarig bestaan van het Mauritshuis te vieren, is het idee opgekomen om een fotowedstrijd te organiseren ter ere van prins Maurits.

Ik zal mezelf eerst voorstellen. Mijn naam is Fleur Westdijk en ik ben in 2019 gestart met mijn eigen fotografie bedrijf “Created by Fleur”. Op dit moment heb ik mijn eigen werkplek en studio hier in Willemstad. Ik fotografeer in de studio en op locatie.

Samen met Heemkundekring De Willemstad zal ik deze fotowedstrijd organiseren. 

Fotowedstrijd

In 2023 bestaat het Mauritshuis 400 jaar en dat willen we vieren met o.a. een fotowedstrijd, die in het teken staat van Prins Maurits en de historische locaties in Willemstad. Denk bijvoorbeeld aan het Mauritshuis, het Oude Raadhuis, de vestingwallen, bloemen en vogels in combinatie met historische plekjes, het Arsenaal, de haven, de Koepelkerk, de monumentale woonhuizen en andere mooie plekjes van Willemstad. Je mag maximaal twee foto’s inleveren.De ingezonden foto’s worden tentoongesteld in het Mauritshuis. De combinatie van al deze foto’s zal een fraai overzicht van Willemstad geven. Er zijn mooie prijzen te winnen.Je bent vrij in de keuze ten aanzien van kleur/ zwart-wit, liggende of staande afdruk en afmeting tot maximaal A1-formaat: 59,4 cm x 84,1 cm. Alle afmetingen van A8 t/m A1 zijn dus mogelijk. De fotograaf mag zelf het materiaal bepalen waarop de foto’s, die tentoongesteld worden in het Mauritshuis, afgedrukt worden.

Puzzel van collage gewonnen foto’s

De mogelijkheid bestaat dat een aantal winnende foto’s in de vorm van een collage wordt afgedrukt op een puzzel. Deze puzzels willen wij verkopen aan leden van Heemkundekring De Willemstad en andere geïnteresseerden. 

Insturen en wijze van inleveren

1. stuur de maximaal twee foto’s door naar: info@heemkundekringdewillemstad.nl met vermelding van: naam maker/ inzender, titel van het werk, datum van de foto en je adres en telefoonnummer en

2. lever de maximaal twee afgedrukte foto ’s met op de achterkant naam maker/ inzender en titel van het werk veilig ingepakt in op het Mauritshuis. Je ontvangt een bewijs van inlevering.

 Copyright

Heemkundekring De Willemstad kan je vragen of de foto gebruikt mag worden in overeenstemming met de doelstelling van de Heemkundekring. Dat kan bijvoorbeeld zijn archiveren of publiceren in het heemkundeblad De Ravelyn. Je bent natuurlijk geheel vrij om toestemming te geven. 

Inleverdatum en vragen

De inleverdata van de foto (’s) in het Mauritshuis zijn vrijdag 14 juli en zaterdag 15 juli 2023. Over de tijdstippen van inlevering ontvang je t.z.t. nadere informatie. Deze data en tijden worden ook via De Ster gecommuniceerd.

Als je vragen hebt, mag je natuurlijk altijd contact opnemen met:

Fleur Westdijk tel. 06-207 915 41, Addi Kamp tel. 06-473 057 55 of Maaike Stout tel. 06-307 300 51.St. Elisabethsvloed 1421.
Dit jaar is het 600 jaar geleden is dat de Grote Waard in 1421 ten onder ging ten gevolge van de Sint Elisabethsvloed.  Willem Gabriël Jansen heeft een nieuwe kaart gemaakt van de Waard aan de vooravond van de Sint Elisabethsvloed. U kunt de kaart bekijken door hier te klikken. Voor de verklaring kunt u op de beschrijving klikken voor de toelichting. Als u de kaart en beschrijving wilt downloaden, kan dat via de website van Willem Gabriël Jansen. https://independent.academia.edu/WillemGabriel 

Project Overgisteren

Project Bunkertour over de Willemstadse wallen voor de groepen 5 en 6 van de basisschool : info bij Hugo Snel. 0629450754
Project Puzzeltocht over spreekwoorden op de zolder van het Mauritshuis te Willemstad voor de groepen 6,7 en 8 van de basisschool : info bij Ank de Bruijn 0168 851 635 of Sjaan van Exel 0612418004.

Vorig jaar zijn we gestart in ons museum de Heemkundezolder in het Mauritshuis met het lesproject Overgisteren van Erfgoed Brabant. Hierbij bezoeken groepen 1 en 2 van de basisscholen uit de gehele gemeente Moerdijk op een middag ons museum en voeren daar opdrachten uit. De evaluatie van het eerste seizoen was zeer positief. Voor het nieuwe seizoen zijn we nog op zoek naar vrijwilligers van onze vereniging die de kinderen uitleg geven en helpen bij de opdrachten. Vanuit de scholen komen er overigens ook begeleiders mee. In de maanden december, januari en februari en in de schoolvakanties zijn er geen bezoeken.

Interesse om te helpen? Aanmelden kan bij mevrouw Herma Salomons email: hermasalomons@gmail.com, die vanuit onze vereniging het project in het nieuw seizoen coördineert.

In het Ravelyn 32e jaargang nr.1 van februari 2014 is een artikel over het project Overgisteren opgenomen.


Onlangs ontving de Heemkundekring enkele links, die verwijzen naar filmpjes van Willemstads nieuws en activiteiten van de Heemkundekring. Klik op de onderstaande links om de filmpjes te bekijken.

Het dagelijks leven in Willemstad in 1967


Nieuwe fietsroutes Zuiderwaterlinie.

De ANWB heeft 5 nieuwe fietsroutes ontwikkeld langs de Zuiderwaterlinie. Kijk voor meer informatie op: https://www.anwb.nl/fietsen/fietsroutes/zuiderwaterlinie

Er is er ook één die de naam Stelling van Willemstad gekregen heeft.Zuiderwaterlinie


De heemkundekring heeft van Erfgoed Brabant een link ontvangen van een film over de Zuiderwaterlinie. Op eenvoudige manier wordt door een acteur de geschiedenis verteld met informatieve beelden van de linie. Door op de volgende link te klikken kunt u het filmpje bekijken.https://www.youtube.com/watch?v=7KnSqmA-MHo


Fietsroutes

Vorig jaar is het fietsknooppuntenstelsel in de gemeente Moerdijk aangepast. Dientengevolge waren de fietsroutes Herdenking Bevrijding uit 2015 niet meer up-to-date. Alle drie de routes zijn aangepast en in eind mei/begin juni zijn ze door de gemeente gedrukt en verspreid. Op de cover van elke flyer staat ‘2017’ aangegeven. Naast de aanpassingen van de knooppunten zijn ook enkele correcties aangebracht en is een voorschot genomen op de plaatsing van twee extra herdenkingspanelen voor gecrashte vliegtuigen. Een daarvan is op de West Riding route en de tweede op de Timberwolf-route. Over het plaatsen van die panelen informeer ik u t.z.t. separaat.

Klik op de volgende links om te fietsroutes te bekijken: Fietsroute 1ste Poolse Divisie, Fietsroute Timberwolf en Fietsroute West Riding

Belgische militaire erebegraafplaats.

Pas geleden is er een filmpje ontdekt over de onthulling van de Belgische militaire erebegraafplaats 10 jaar na de ramp met de Rhenus op 29 mei 1940. Klik op de groene tekst om het filmpje te bekijken.


Gewijzigd: 22-05-2023
Beheer website: Piet Polak
© Heemkundekring De Willemstad